Pierogi z twarogiem i pokrzywami

Pierogi z twarogiem i pokrzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Farsz:

  • młode pokrzywy

    40 sztuk
  • cebula

    1
  • białko

    1
  • sól

  • pieprz

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • żółtko

    1
  • sól

    1 szczypta
  • twaróg

    10 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z twarogiem i pokrzywami foto
Dziś zaproponuję w pełni autorski przepis na pyszne pierożki z wykorzystaniem zdrowych pokrzyw. Jak już nieraz wspominałam dawno temu pokrzywy uważano za eliksir młodości i bardzo doceniano ich cenne właściwości, dlatego ja od 2 lat eksperymentuje z pokrzywą w kuchni i staram się ją stosować do przeróżnych dań. W smaku jest na prawdę smaczna, dlatego polecam wszystkim! Ma jeszcze więcej witamin niż szpinak i zbawiennie działa na nasze włosy, skórę i paznokcie – co najważniejsze nic nas nie kosztuje : )
Krok 2 - Pierogi z twarogiem i pokrzywami foto
Pokrzywy oczyszczamy i drobno siekamy. Obraną cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu, kiedy uzyska ładny kolor to dodajemy pokrzywy i całość smażymy jeszcze 3 minutki.
Krok 3 - Pierogi z twarogiem i pokrzywami foto
Twaróg przekładamy do miski i dokładnie rozcieramy go widelcem, następnie dodajemy usmażoną cebulkę z pokrzywami i całość mieszamy.
Krok 4 - Pierogi z twarogiem i pokrzywami foto
Farsz doprawiamy do smaku i dodajemy białko – ponownie mieszamy i gotowe.
Krok 5 - Pierogi z twarogiem i pokrzywami foto
Na stolnicę wysypujemy mąkę, wbijamy jajko, dajemy sól oraz tyle wody, aby zrobić niezbyt gęste ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy szerszym kubeczkiem krążki i na każdy nakładamy ok. 1 łyżeczkę farszu.
Krok 6 - Pierogi z twarogiem i pokrzywami foto
Boki lekko namaczamy wodą i lepimy pierożki. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy do miękkości,
Krok 7 - Pierogi z twarogiem i pokrzywami foto
podajemy polane usmażoną cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alex_M

10.11.2013 16:27
rewelacyjne!! :)

Mysiunia

21.04.2013 21:10
Pokrzywa na talerzu głównie pełni formę dekoracyjną, jednak jako że surowa pokrzywa również jest jadalna nie uważam za niestosowne używanie jej do dekorowania potraw, gdyż każdy ma instynkt samozachowawczy i raczej pokrzywy na surowo nie zje, bo zanim do buzi włoży to poparzy rękę :) Pierogi dekorowane pokrzywą były tylko z myślą o zdjęciu, aby ładnie wyszło - pierożki zjadłam ja, pozostali domownicy dostali tylko wersję z cebulką. Jednak jak wczoraj robiłam pokrzywowe babeczki dla gości to podałam je na talerzu ozdobione 3 małymi pokrzywami, goście przynajmniej nie jedli w ciemno i wiedzieli z czego są wykonane, a samo danie dużo ładnie się prezentowało - jutro postaram się dodać przepis więc już dziś zapraszam do zaglądania do mojej księgi :) Jestem typem człowieka, który je oczami, dlatego dużą wagę staram się przykładać do tego w jaki sposób podaję danie (choć nie zawsze mam na to czas niestety).

Katarzyna/kate1980

21.04.2013 20:51
koniecznie muszę spróbować

SmacznaPyza

21.04.2013 19:49
nie podałabym na talerzu, nawet tylko do dekoracji surowej pokrzywy bo ktoś mógłby zjeść i to mogłoby być dla niego mało przyjemne - mam nadzieję, że to było tylko do zdjęcia

Beatris

21.04.2013 16:52
Intryguje mnie ten dodatek w postaci pokrzyw. Myślę, że już "dojrzałam" do tego, żeby ich spróbować.

Gracer

21.04.2013 12:58
jadłem kiedyś takie pierożki ale sam nigdy nie robiłem

katarzynagotuje

21.04.2013 12:16
A ja zawsze trzymam się z daleka od pokrzyw;) a tu takie danie; ) ciekawy przepis;)

Zdzisław

21.04.2013 12:09
dla mnie to nowość z pokrzywami

Mysiunia

21.04.2013 12:03
kasienka23 - ja od 3 dni jem tylko i wyłącznie pokrzywy we wszelakiej postaci :) Są jeszcze bardzo małe i cieżko je dostrzec, ale co trochę chodzę na zbiory :) Przed chwilą właśnie nazbierałam nieco pokrzyw, bo będę robić z nich farsz do drobiowych roladek na obiad :)

kasienka23

21.04.2013 11:14
fajny przepis! nie jadłam jeszcze nic z pokrzywami ale w tym roku mam zamiar spróbować wiosennych pokrzyw :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat