Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z truskawkami, musem i czekoladą.
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo dolewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
2. Formowanie pierogów: Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie na każdy krążek nakładamy po kawałku truskawki i zlepiamy pierogi.
3. Gotowanie: Tak wykonane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i lekko studzimy.
4. Mus: Truskawki na mus myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i razem z serkami miksujemy blenderem na gładki mus.
5. Przygotowanie czekolady: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
6. Podanie: Na talerze nakładamy porcje musu, pierogów i posypujemy czekoladą. Podajemy.
7. Życzę smacznego.