Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z truskawkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl
jajko 1
olej 2 łyżki
truskawki świeże 50 dag
cukier kilka łyżeczek
olej 2 łyżki
woda 1 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z truskawkami

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać olej i jajko oraz stopniowo tyle wody aby wyrobić elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć gorącą miską metalową lub talerzem i odstawić na kilkanaście minut- będzie bardziej elastyczne.
Krok 1 - Pierogi z truskawkami foto
2
Ciasto rozwałkować, podzielić na równe kwadraty lub wyciąć szklanką koła. Nakładać pokrojone truskawki, posypać odrobiną cukru. Zlepiać pierogi.
Krok 2 - Pierogi z truskawkami foto
3
Gotować ok 3 min. w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Podawać posypane cukrem. (U mnie cukier różany)
Krok 3 - Pierogi z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 26.06.2013 12:48
super obiadek na czasie:)
jerzy3 25.06.2013 22:27
co prawda wolę z mięsem,ale na letnie obiady takie będą lepsze
marta1221 25.06.2013 22:16
lubię w sezonie takie pierożki z truskawką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak