Pierogi z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • woda

    3/4 (ciepła)
  • masło

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką. Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Malutkie pozostawić w całości, większe pokroić. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, lekko posolić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować kolejno na placki. Małą szklaneczką wycinać kółka, w środek wkładać truskawki, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Zaraz podawać ze śmietaną, posypane cukrem pudrem lub też śmietaną wymieszaną z cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda60 24.01.2013 11:34
dawno nie jadlam takich
Jodaj 01.08.2012 08:04
uwielbiam pierogi z truskawkami :)
Justyna Jussstiii 02.10.2011 15:00
niezłe
artur7 24.09.2011 15:23
pyszne
agata1722 08.09.2011 13:43
zapowiada się smacznie
izolda1986 12.07.2011 14:31
super, prawie takie jak mojej babci :)
gacopierz23 25.05.2011 22:59
musze zrobić
krzycho2 14.05.2011 10:01
moje ulubione
Anna141 13.04.2011 09:56
ze śmietanką pychota
forgielka 31.03.2011 09:54
pyszniunie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat