Pierogi z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • żółtko

    1 szt
  • masło

    3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • cukier puder

    kilka łyżek
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • truskawki świeże

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy,wysypujemy na stolnicę, dodajemy żółtko, sól, masło i cukier waniliowy. Wyrabiamy dodając powoli nie całe pół szklanki gorącej wody. Zagniatamy na jednolite ciasto. Odkładamy na ok 10minut po czym wałkujemy nie za grubo (lecz nie za cienko). Wykrawamy krążki,nakładamy na środek owoce i sklejamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
junox 07.06.2013 17:32
pierogi-palce lizać:)
Iwusia 18.04.2013 22:10
uwielbiam pierogi - ale mi smaczka zrobiłaś
Motorek 31.01.2013 09:46
aż ślinka cieknie na takie smaczne pierożki
kala9287 16.12.2012 18:16
bardzo lubię:)
Renata22 12.11.2012 17:27
mimo że nie gustuje w pierogach z truskawkami, to Twoje wyglądaja przeslicznie i bardzo apetycznie ;)
ewaa 08.11.2012 18:39
uwielbiam....
Ela15 18.10.2012 09:27
pięknie wyglądają
Ada-Gaba 07.10.2012 11:37
przepadam za pierogami
monika141 04.09.2012 07:54
pycha,uwielbiam
Dorian 03.09.2012 19:24
piekne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat