Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z szarpaną kaczką wg Piotra Ogińskiego

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pierogi z farszem z szarpanej kaczki, podsmażone na masełku rozmarynowym to idealna propozycja dla tych z Was, którzy poszukują nowych smaków, klasycznych pierogów. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

Farsz:

piersi z kaczki 2 sztuki
nóżka z kaczki
skrzydełka z kaczki 2 sztuki
sos sojowy 80 ml
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 6 sztuk
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 2 łyżeczki
gałązki rozmarynu 1 sztuka
cebula 1 sztuka
olej
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Cząber suszony Prymat 2 łyżeczki
powidła śliwkowe 3 łyżeczki

Masło rozmarynowe:

masło 60 g
rozmaryn świeży
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Dodatki:

śmietana 18%
ćwikła z chrzanem Smak
sól morska Prymat w młynku
Pieprz czarny Prymat w młynku
rozmaryn świeży
masło rozmarynowe

Ciasto:

mąka pszenna typ 450 250 g
mąka pszenna typ 00 250 g
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
woda ciepła 250-300 ml
olej 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z szarpaną kaczką wg Piotra Ogińskiego

Przygotowanie:

1. Części kaczki przekładamy do brytfanki, dodajemy sos sojowy, cynamon, goździki, pieprz czosnkowy oraz rozmaryn, całość dokładnie wcieramy w kaczkę i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.

2. Zamarynowaną kaczkę pieczemy przez 5 godzin w temperaturze 110 stopni, po tym czasie, kiedy mięso odchodzi od kości zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut, lub do momentu aż skórka będzie chrupiąca.

3. Mięso oddzielamy od kości, soki przelewamy do osobnego naczynia i zostawiamy do ostygnięcia, po czym oddzielamy tłuszcz który utworzył się na górze.

4. Cebulkę podsmażamy na oleju, aż będzie szklista, po czym zalewamy sokami z kaczki i całość redukujemy o połowę.

5. Mięso z kaczki kroimy w poprzek włókien i przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem oraz cząbrem, dodajemy podsmażoną cebulkę ze zredukowanymi sokami oraz powidła śliwkowe, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

6. Ciasto: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól oraz olej i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jędrne i nie będzie kleić się do miski.

7. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut. 

8. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm, wycinamy kółka o średnicy ok 3 cm, z farszu formujemy kuleczki o objętości ok 2 łyżeczek, po czym lepimy pierogi, tak jak jest to pokazane na filmie.

9. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 2 minuty po wypłynięciu. Kiedy pierogi się gotują na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pieprz oraz rozmaryn i kiedy masło się rozpuści przekładamy do niego ugotowane pierogi bezpośrednio z wody i smażymy je, do momentu, aż będą złociste z obydwu stron.

10. Kiedy pierogi są gotowe, przekładamy je na ręcznik papierowy, na talerz wykładamy śmietanę, pierogi, ćwikłę z chrzanem, całość dekorujemy rozmarynem, doprawiamy pieprzem oraz solą i lekko polewamy masełkiem.

 

Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak