Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z szarpaną kaczką wg Piotra Ogińskiego
Przygotowanie:
1. Części kaczki przekładamy do brytfanki, dodajemy sos sojowy, cynamon, goździki, pieprz czosnkowy oraz rozmaryn, całość dokładnie wcieramy w kaczkę i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.
2. Zamarynowaną kaczkę pieczemy przez 5 godzin w temperaturze 110 stopni, po tym czasie, kiedy mięso odchodzi od kości zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut, lub do momentu aż skórka będzie chrupiąca.
3. Mięso oddzielamy od kości, soki przelewamy do osobnego naczynia i zostawiamy do ostygnięcia, po czym oddzielamy tłuszcz który utworzył się na górze.
4. Cebulkę podsmażamy na oleju, aż będzie szklista, po czym zalewamy sokami z kaczki i całość redukujemy o połowę.
5. Mięso z kaczki kroimy w poprzek włókien i przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem oraz cząbrem, dodajemy podsmażoną cebulkę ze zredukowanymi sokami oraz powidła śliwkowe, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
6. Ciasto: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól oraz olej i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jędrne i nie będzie kleić się do miski.
7. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut.
8. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm, wycinamy kółka o średnicy ok 3 cm, z farszu formujemy kuleczki o objętości ok 2 łyżeczek, po czym lepimy pierogi, tak jak jest to pokazane na filmie.
9. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 2 minuty po wypłynięciu. Kiedy pierogi się gotują na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pieprz oraz rozmaryn i kiedy masło się rozpuści przekładamy do niego ugotowane pierogi bezpośrednio z wody i smażymy je, do momentu, aż będą złociste z obydwu stron.
10. Kiedy pierogi są gotowe, przekładamy je na ręcznik papierowy, na talerz wykładamy śmietanę, pierogi, ćwikłę z chrzanem, całość dekorujemy rozmarynem, doprawiamy pieprzem oraz solą i lekko polewamy masełkiem.
Smacznego!