Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z suszonymi grzybami i kiszoną kapustą
Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Wywar z gotowania grzybów możemy odparować i zamrozić w foremkach do lodu.
Grzyby drobno siekamy.
Kapustę zalewamy letnią wodą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Wyciągamy przyprawy, a kapustę drobno siekamy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle lub oleju.
Dodajemy grzyby oraz kapustę i co chwilę mieszając smażymy do momentu odparowania płynów.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pozostawiamy do przestudzenia.
Do mąki dodajemy szczyptę soli.
Zalewamy wrzątkiem, mieszamy łyżką, a po chwili wyrabiamy energicznie elastyczne ciasto rękoma lub przy użyciu robora. Przykrywamy ciasto zwilżoną ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
Połowę ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy (pozostałe ciasto trzymamy pod ściereczką).
Szklanką wycinamy kółeczka i kolejno na środku każdego kółka kładziemy łyżeczkę farszu, zginamy na pół i sklejamy dokładnie. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną, wodę, i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane cebulką podsmażoną na oleju rzepakowym.