Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z suszoną śliwką.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
woda 2/3 szklanki
jajko 1 sztuka
cukier waniliowy 20 g
olej 1 łyżka
sól szczypta
śliwki suszone 200 g
aromat waniliowy

Porada

Pierogi pysznie smakują same,jak i polane jogurtem,czy słodką śmietanką.Można także polewać je sosem czekoladowym.Ja te pierogi podawałam polane miodem i w tej wersji także świetnie smakowały.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z suszoną śliwką.

Kroki postępowania

1
Z 2,5 szklanek mąki, z wody, jajka, oleju, cukru waniliowego i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. W garnku nastawić wodę na gotowanie dodając do niej kilka kropli aromatu waniliowego. Zagniecione ciasto partiami rozwałkowywać wałkiem na powierzchni podsypanej mąką.
Krok 1 - Pierogi z suszoną śliwką. foto
2
W rozwałkowanym cieście szklanką wycinać okrągłe placki. Na jeden placek kłaść jedną suszoną śliwkę (chyba, że śliwka była nieduża to kładłam dwie).
Krok 2 - Pierogi z suszoną śliwką. foto
3
Przykrywać śliwkę ułożoną na jednym placku drugim wyciętym plackiem. Zlepiać boki łącząc ze sobą oba okrągłe placki zalepiając suszoną śliwkę w środku. Dookoła pieroga zrobić wzorek widelcem przykładając zęby widelca na około pieroga w jego złączeniu. Postępować identycznie przy lepieniu każdego okrągłego pierożka.
Krok 3 - Pierogi z suszoną śliwką. foto
4
Ulepione pierogi przekładać na wrzącą, zagotowaną w garnku wodę z dodatkiem aromatu waniliowego i wyławiać pierożki łyżką cedzakową jak będą unosić się na powierzchni wody.
Krok 4 - Pierogi z suszoną śliwką. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.01.2015 17:34
fajne pierogi
Adamorek 08.01.2015 12:35
polecam idealne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak