Pierogi z soczewicy z suszonymi grzybami i kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    2 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • woda ciepła

    3/4 szklanki

Farsz

  • soczewica czerwona

    1 szklanka
  • grzyby suszone

    5 dag
  • kapusta kiszona

    1 szklanka
  • cebula

    1 szt
  • olej

    3 łyżki
  • Kminek mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewice płuczemy, zalewamy wodą około 2 cm powyżej i gotujemy około 20 minut. Grzyby namoczone dzień wcześniej gotujemy do miękkości, osączamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy posiekane grzyby i dusimy kilka minut. Kapustę płuczemy, kroimy , zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy kminek i gotujemy do miękkości. Mieszamy wszystkie przygotowane składniki farszu, doprawiamy solą i pieprzem.
Z podanych składników na ciasto pierogowe zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy, wycinamy przy pomocy foremki lub szklanki placuszki. Na każdy nakładamy trochę farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy porcjami w osolonej wodzie przez około 3 minuty po wypłynięciu. Ugotowane podsmażamy na rumiano na oleju

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
matesko 06.01.2015 21:14
uwielbiajm je
mitek111 04.01.2015 11:52
Nigdy nie próbowałam ale na ich widok muszę je zrobić
pestka 04.01.2015 11:21
koniecznie muszę takie zrobić
MałaMi89 04.01.2015 11:03
Na pewno by mi smakowały, bo lubię soczewicę :)
Lis 04.01.2015 10:51
Smakowity pomysł:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat