Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicy z serem feta

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto pierogowe

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 szt
woda ciepła 3/4 szklanki

Farsz

soczewica czerwona 1 szklanka
ser feta 20 dag
oregano 1 łyżeczka
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicy z serem feta

Kroki postępowania

1
Soczewicę wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości z dodatkiem oregano. Rozgnieść widelcem lub łyżką.
Krok 1 - Pierogi z soczewicy z serem feta foto
2
Dodać ser feta, pieprz i sól. Wymieszać razem.
Krok 2 - Pierogi z soczewicy z serem feta foto
3
Zagnieść ciasto na pierogi. . Odrywać po kawałku ciasta wielkości piłeczki pingpongowej, rozwałkować na płat, nałożyć na foremkę. Nałożyć po łyżce farszu i zlepić.
Krok 3 - Pierogi z soczewicy z serem feta foto
4
Wyrobić całe ciasto na pierogi.
Krok 4 - Pierogi z soczewicy z serem feta foto
5
Piergi gotować partiami w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy
Krok 5 - Pierogi z soczewicy z serem feta foto
6
Można jeść ciepłe bezpośrednio po ugotowaniu lub po wystudzeniu podpieczone na rumiano na tłusczczu
Krok 6 - Pierogi z soczewicy z serem feta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 07.01.2016 15:37
lubię takie podpieczone
mirosława4 05.01.2016 15:23
apetyczne !
Aleksandra/Olcia 05.01.2016 15:19
takie złociste i chrupiące,moje ulubione
bietka 05.01.2016 15:19
smaczne pierożki :)
Futka 05.01.2016 14:17
Świetna i oryginalna propozycja na pierożki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak