Pierogi z soczewicy z serem feta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto pierogowe

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • woda ciepła

    3/4 szklanki

Farsz

  • soczewica czerwona

    1 szklanka
  • ser feta

    20 dag
  • oregano

    1 łyżeczka
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z soczewicy z serem feta foto
Soczewicę wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości z dodatkiem oregano. Rozgnieść widelcem lub łyżką.
Krok 2 - Pierogi z soczewicy z serem feta foto
Dodać ser feta, pieprz i sól. Wymieszać razem.
Krok 3 - Pierogi z soczewicy z serem feta foto
Zagnieść ciasto na pierogi. . Odrywać po kawałku ciasta wielkości piłeczki pingpongowej, rozwałkować na płat, nałożyć na foremkę. Nałożyć po łyżce farszu i zlepić.
Krok 4 - Pierogi z soczewicy z serem feta foto
Wyrobić całe ciasto na pierogi.
Krok 5 - Pierogi z soczewicy z serem feta foto
Piergi gotować partiami w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy
Krok 6 - Pierogi z soczewicy z serem feta foto
Można jeść ciepłe bezpośrednio po ugotowaniu lub po wystudzeniu podpieczone na rumiano na tłusczczu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
matesko 07.01.2016 15:37
lubię takie podpieczone
mirosława4 05.01.2016 15:23
apetyczne !
Aleksandra/Olcia 05.01.2016 15:19
takie złociste i chrupiące,moje ulubione
bietka 05.01.2016 15:19
smaczne pierożki :)
Futka 05.01.2016 14:17
Świetna i oryginalna propozycja na pierożki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat