Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy

Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

FARSZ

  • cebula

    2 szt
  • soczewica czerwona

    2,5 szk ugotowana
  • kiełbasa podwawelska

    250 g
  • sól do smaku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • olej rzepakowy

    2 łyżka
  • kasza manna

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    3 łyżka posiekana

CIASTO

  • gorąca woda

    1/2 szk
  • sól

    1/3 łyżeczka
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jajek

    1 szt
  • mąka pszenna

    3 szk typ 500
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy foto

FARSZ :
Kiełbasę i cebule pokroić w drobną kosteczkę.
Podsmażyć na oleju, dodać ugotowaną soczewicę, chwilę smażyć i dodać do smaku przyprawy.
Wsypać kaszę mannę, natkę i wymieszać farsz, wystudzić.
Krok 2 - Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy foto
CIASTO :
Do miski przesiać mąkę z solą, zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać żółtko a potem wlewając wodę mieszać składniki.
Gdy się połączą wyłożyć je na blat i zagnieść ciasto.
Położyć je na ściereczce i zakryć ciepłą miską, zostawić na 10 minut.
Krok 3 - Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy foto
Po upływie tego czasu ciasto dzielić na porcje i wałkować na duży placek o grubości jaka nam odpowiada, następnie wycinać kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ).
Krok 4 - Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy foto

Na każdy krążek kłaść porcje farszu, zlepiać dokładnie brzegi
Krok 5 - Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy foto
i układać pierogi na ściereczce przykrywając drugą, co zapobiegnie wysychaniu pierogów.
Krok 6 - Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy foto
W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać troszkę oleju, ponownie zagotować i wkładać pierogi.
Od wypłynięcia gotować kilka minut i wyjmować łyżką cedzakową.

Krok 7 - Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą Zewy foto
Podawać gorące z ulubioną surówką ( można okrasić lub podsmażyć na patelni ).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

MałaMi89 06.05.2015 13:15
Zapisałam ten przepis, bo zapowiada się mega pychotnie :) całe nadzienie tak jak lubię :))
inka2012 05.05.2015 14:10
smakowicie wygląda :)
dom-agi 05.05.2015 07:07
Wyglądają pysznie!
Iwusia 04.05.2015 22:27
ale nadziane :)
Mniam 04.05.2015 22:24
Takie pierogi z przyjemnością bym zjadła :)
Kolorowa 04.05.2015 22:20
Fajne takie nadzienie
DOROTA/PATI197799 04.05.2015 21:16
APETYCZNIE WYGLĄDAJĄ. CHĘTNIE WYPRÓBUJĘ
Wiktoria29 04.05.2015 20:57
ciekawy farsz
Katarzyna59 04.05.2015 20:45
bardzo smakowite
Internetowa Kuchnia 04.05.2015 20:27
Pyszne pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat