Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
soczewica czerwona 3/4 szklanki
kapusta kiszona 1 szklanka
pieczarki 10 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka 235 g
oliwa 1 łyżka
woda letnia do ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Pieczarki ugotować, ostudzić i pokroić w kosteczkę.
Krok 1 - Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami foto
2
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu . Ugotowaną soczewicę dodać do pieczarek.
Krok 2 - Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami foto
3
Kiszoną kapustę również ugotować, wystudzić, odcisnąć nadmiar wody i poszatkować.
Jajka ugotować na twardo, obrać, przetrzeć przez sito, dodać do kapusty, soczewicy i pieczarek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać farsz.
Krok 3 - Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami foto
4
Mąkę wymieszać z oliwą, dodając wodę wyrobić ciasto (wody tyle, ile zabierze mąka, aby ciasto nie było zbyt suche i zbyt wilgotne).
Cienko rozwałkować i wycinać kółka z ciasta.
Na każde kółko kłaść łyżkę farszu, składać pieroga na pół i zlepić boki.
Krok 4 - Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami foto
5
Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów.
Krok 5 - Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 11.04.2014 22:20
smaczne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak