pierogi z soczewicą

pierogi z soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • woda ciepła

    3/4 szklanki
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta

farsz

  • soczewica zielona

    2 szklanki
  • pieczarki

    300 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesypujemy do miski , dodajemy olej oraz gorąca wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto.
Robimy farsz:
Soczewicę gotujemy i studzimy.
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Ugotowaną soczewicę i podsmażone pieczarki miksujemy blenderem na spójna masę, a następnie doprawiamy trochę sola i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy kółka na środku każdego układamy kulkę z soczewicowego farszu i zawijamy sklejając brzegi pieroga. Gotujemy we wrzącej wodzie.
Pierogi można podawać gotowane lub przed podaniem podsmażone na rumiany kolor .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

23.02.2016 19:37
ale bym zjadła kilka sztuk

wyattearp

23.02.2016 18:20
uwielbiam :)

Róża1

23.02.2016 17:24
przepyszne pierożki :-).

Beatris

23.02.2016 15:45
Smakowite pierożki, dużo bym dała za porcyjkę:)

Agnieszka-87-25

23.02.2016 15:04
bardzo lubię takie

Wiktoria29

23.02.2016 13:17
ja je uwielbiam, są fajną alternatywa do pierogów z mięsem

czaarnaaaa

23.02.2016 12:18
pierożki mniam... zawsze jak robię to dobijam do 150 sztuk :-) myślę że te tez niebawem zrobi :-)

JulkaTomeczek

23.02.2016 12:12
Nie jadłam jeszcze takich ale słyszałam że są pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat