Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z soczewicą

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
woda ciepła 3/4 szklanki
olej 1 łyżka
sól 1 szczypta

farsz

soczewica zielona 2 szklanki
pieczarki 300 gram
cebula 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z soczewicą

Mąkę przesypujemy do miski , dodajemy olej oraz gorąca wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto.
Robimy farsz:
Soczewicę gotujemy i studzimy.
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Ugotowaną soczewicę i podsmażone pieczarki miksujemy blenderem na spójna masę, a następnie doprawiamy trochę sola i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy kółka na środku każdego układamy kulkę z soczewicowego farszu i zawijamy sklejając brzegi pieroga. Gotujemy we wrzącej wodzie.
Pierogi można podawać gotowane lub przed podaniem podsmażone na rumiany kolor .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 23.02.2016 19:37
ale bym zjadła kilka sztuk
wyattearp 23.02.2016 18:20
uwielbiam :)
Róża1 23.02.2016 17:24
przepyszne pierożki :-).
Beatris 23.02.2016 15:45
Smakowite pierożki, dużo bym dała za porcyjkę:)
Agnieszka-87-25 23.02.2016 15:04
bardzo lubię takie
Wiktoria29 23.02.2016 13:17
ja je uwielbiam, są fajną alternatywa do pierogów z mięsem
czaarnaaaa 23.02.2016 12:18
pierożki mniam... zawsze jak robię to dobijam do 150 sztuk :-) myślę że te tez niebawem zrobi :-)
JulkaTomeczek 23.02.2016 12:12
Nie jadłam jeszcze takich ale słyszałam że są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak