Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 1 szt
mąka 2 szkl
sól 1 szczypta
woda letnia 1/2 - 3/4 szkl

Farsz

soczewica czerwona 10 dag
cebula 1 szt
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia

Ponadto

boczek 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicą

Kroki postępowania

1
Soczewicę gotujemy w solonej wodzie. Dokładnie odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do soczewicy i doprawiamy do smaku.
Krok 1 - Pierogi z soczewicą foto
4
Mąkę wysypujemy, robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Dodajemy sól i stopniową wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto.
Krok 2 - Pierogi z soczewicą foto
5
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na środku każdego kółka układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
Krok 3 - Pierogi z soczewicą foto
7
Pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy ok 2 - 3 minuty na wolnym ogniu. Odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Ugotowane pierogi polewamy przesmażonym boczkiem. Smacznego!
Krok 4 - Pierogi z soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 20.05.2015 12:10
smaczne pierożki
IZABELA29 20.05.2015 09:42
pyszny obiadek
Anna169Hosz 20.05.2015 08:02
Smaczne pierożki.
olkaaa 20.05.2015 07:21
fajny pomysł
Krystyna32 20.05.2015 06:47
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak