Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z soczewicą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
olej 1 łyżka
sól
woda ciepła 1 szkl
Farsz:
soczewica 25 dkg
cebula 1 szt
marchew 1 szt
sól
pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z soczewicą

soczewicę zalać wodą i ugotować do miekkości, odcedzić i lekko ugnieśc tłuczkiem. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju razem z marchwią startą na tarce,podsmażoną dodać do soczewicy wymieszać i doprawić solą i pieprzem.Mąkę wymieszać z solą, olejem i wodą wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować dość cienko i wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać dobrze brzegi. Gotować w osolonym wrzątku około 5 minut. Podawać z przesmażoną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 04.06.2014 08:14
Bardzo efektowne sklejanie :)))
Łucja 04.03.2014 13:04
bardzo smakowite pierożki :)
Krystyna32 27.02.2014 16:54
pyszne pierogi
kuklik 27.02.2014 15:38
piękne warkoczyki
Mniam 26.02.2014 23:49
Też nie jadłam pierogów z soczewicą, ale ostatnio za mną "chodzą" :) podobają mi się te zawijaski wokół pierogów :)
Ania321 26.02.2014 21:46
Z soczewicą jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak