Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z soczewicą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica zielona 1 opakowanie
ziemniaki ugotowane 0,5 kg
boczek wędzony 300 g
cebula biała 3 sztuki
mąka 1 kg
jajko 2 sztuki
sól do smaku
oliwa 4 łyżki
woda 0,5 (gorąca)
rosół drobiowy 1 sztuka
smalec (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z soczewicą

soczewicę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu ale z dodatkiem kostki rosołowej
boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy razem na smalcu, kiedy soczewica się ugotuje dorzucamy soczewicę, i smażymy jeszcze chwilę, tak, żeby wsiąkła tłuszcz.
po ostygnięciu mielimy razem z ziemniakami i doprawiamy

mąkę, jajka, olei i sól mieszamy, stopniowi dolewamy wodę (być może nie będzie potrzebne aż pół litra) i wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy je na części, rozwałkowujemy, wycinamy okrągłe placuszki, nadziewamy farszem, zlepiamy i gotujemy ze wrzącej, osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia (do wody można dolać oleju, żeby pierogi się nie zlepiały) pierogi po ugotowaniu hartujemy zimną wodą,
podajemy podsmażone, lub z boczkiem podsmażonym z cebulką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 26.03.2012 11:07
uwielbiam
Robert10 12.09.2011 12:01
takich jeszcze nie jadłem, a wyglądaja smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak