Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 2 sztuki
olej 3 łyżki
woda ciepła 1 szklanka
soczewica zielona 0,5 kg
cebula biała 2 sztuka
masło 1/2 kostki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicą

Kroki postępowania

1
soczewicę zalać wodą, ugotować na półtwardo, odcedzić, przemielić przez maszynkę. Dodać zrumienioną cebulkę i połowę porcji masła, doprawić pieprzem i solą.
Krok 1 - Pierogi z soczewicą  foto
2
Z mąki, jajek i wody zrobić ciasto.
Krok 2 - Pierogi z soczewicą  foto
3
Zagniecione ciasto podzielić na dwie części.
Krok 3 - Pierogi z soczewicą  foto
4
Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki.
Krok 4 - Pierogi z soczewicą  foto
5
Na wykrojone ciasto wykładać farsz i sklejać pierogi.
Krok 5 - Pierogi z soczewicą  foto
6
Pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Po ugotowaniu okrasić resztą cebuli.
Krok 6 - Pierogi z soczewicą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 19.08.2016 00:22
bardzo lubie takie pierogi:-)
Ela15 07.05.2016 11:55
nigdy jeszcze nie jadłam, muszę spróbować
Wiktoria29 05.05.2016 19:55
bardzo lubię takie pierogi, ja dodaję do soczewiczy jeszcze pieczarki
AZgotuj 05.05.2016 10:39
chętnie wpadłabym na pierogi, pycha:)
berys18 05.05.2016 09:24
świetne pierogi
Janina 04.05.2016 21:48
Pyszne pierożki;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak