Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 1
woda letnia pół szklanki
sól
soczewica 2 szkalnki
jajko 2
cebula 1
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
przyprawa uniwersalna Kucharek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicą

Mąkę przesypać na stolnicę wbić jajko, posolić wyrabiac ciasto dolewając przegotowanej wody.Gdy juz wyrobimy ciasto przykrywamy je folią aby było miękkie i nie obeschło. Wt ym czasie zajmujemy sie soczewicą ,którą wstawiliśmy wcześniej ,aby sie gotowała do miękkosci , tylko przed wstawieniem na gaz soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na 3 godziny. Następnie soczewicę zmielić dodać do niej cebule podsmazoną na łyzeczce oliwy , dodajemy jajka , przyprawę uniwersalną , zioła prowansalskie,sól i pieprz .Dokładnie wyrabiamy , gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie to możemy dodac bułkę tartą.Z ciasta na pierogi odcinamy nożem kawałek , wałkujemy i odcinamy szklanką krążki i nakładamy na środek każdego krążka łyżkę farszu. Gdy pierogi beda juz gotowe gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie parę minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 06.02.2015 07:57
na pewno smaczne
romanrafal
romanrafal 25.12.2014 13:10
smaczne pierożki
Wafelek2601 29.10.2014 08:48
muszą być smaczne
Bernadeta1 28.10.2014 13:14
takich nie jadłam, muszę kiedyś wypróbować
gosia56 27.10.2014 12:17
na pewno pyszne pierogi;)
Gracer 22.10.2014 13:47
fajny przepis
Futka 22.10.2014 13:01
wspaniałe i pyszne pierożki :)
halinah 22.10.2014 12:45
bardzo lubię pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak