Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEROGI Z SOCZEWICĄ !

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
woda 0,5 litra
jajko 1 szt
Farsz: :
soczewica 30 dag
cebula 1-2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI Z SOCZEWICĄ !

Przygotowujemy farsz : soczewicęmoczymy w przegotowanej wodzie około 3 godzin nastęonie w tej samej wodzie gotujemy około 1/2 godziny. Pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy ugotowaną soczewicę. Na patelni podsmażamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie lekko zarumieniona dodajemy soczewicęi lekko podsmażamy. Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem. Następnie z wody, mąki i jajka zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta robimy szklanką kółka nakłądamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z roztopionym tłuszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 21.10.2013 22:19
ciekawe jak smakują pierogi z soczewicą, dobry pomysł
kamyk 07.05.2013 21:28
mogą być smaczne
medi 07.12.2012 16:50
super,bardzo lubię soczewicę:)
Barbara/zuza22_85 07.12.2012 12:38
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak