Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z śliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 1 kg
woda letnia 0,5 l
jajko 1 szt
oliwa 3 łyżki
sól

Farsz

śliwki węgierki 1 kg
cukier kryształ 4 łyżki

Reszta

gorąca woda 3-4 l
olej roślinny
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z śliwkami

Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Zasypujemy cukrem.

Ciasto:
Na blat przesiewamy 1 kg mąki. Zaś do naczynia bądź miski wlewamy 0,5 lita wody, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju. Roztrzepujemy widelcem. Powoli do mąki wlewamy ciasto i zaczynamy ugniatać - ja wszystko robię na początku widelcem.
Następnie ugniatamy dość mocno ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Aby mieć pewność, że jest dobre powinno się je przekroić i sprawdzić czy nie ma żadnych grudek i czy są już takie małe bąbelki powietrza. W zależności od mąki można jej jeszcze trochę dodać.
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, wykrajmy krążki szklanką, na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy. Gotowe pierogi wrzucamy do wcześniej osolonej wody z oliwa i gotujemy do wypłynięcia. Ugotowane pierogi wrzucamy do chłodnej wody, gdy trochę się schłodzą podajemy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 08.10.2016 22:14
moje ulubione
Margo1 01.10.2014 08:32
moje ulubione
Rysia 31.08.2014 13:31
Piękne pierożki.
dodi 31.08.2014 12:50
muszą być pyszne
Helena63 31.08.2014 12:28
Nigdy nie robiłam pierogów ze śliwkami, chętnie wypróbuję przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak