Pierogi z serem o smaku miętowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

    1
  • mięta

    3-4 gałązki
  • żółtko

    1
  • cukier

  • twaróg

    100 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z serem o smaku miętowym foto
Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i wlewamy nieco wody (tak aby ciasto ładnie się zagniotło i nie było zbyt twarde). Po wyrobieniu ciasta, cienko go wałkujemy i wykrawamy za pomocą garnuszka krążki.
Krok 2 - Pierogi z serem o smaku miętowym foto
Twaróg dokładnie rozcieramy widelcem i łączymy razem z żółtkiem. Mięte myjemy, następnie odrywamy listki z łodyżek i drobniutko siekamy – dodajemy do twarogu i mieszamy.
Krok 3 - Pierogi z serem o smaku miętowym foto
Na każdym krążku układamy łyżeczkę miętowego twarogu,
Krok 4 - Pierogi z serem o smaku miętowym foto
boki lekko moczymy wodą i zlepiamy pierożki - brzegi dociskałam widelcem
Krok 5 - Pierogi z serem o smaku miętowym foto
Gotujemy do miękkości, podajemy razem z cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 17.10.2013 16:43
w takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam :) bardzo jest wyczuwalna ta mięta?
tatiana2 26.09.2013 14:02
coś dla mnie :)
Bernadeta1 18.09.2013 09:22
ciekawy pomysł z miętą, teraz na wypróbowanie dodam do kilku pierogów
Renata22 17.09.2013 11:24
Bardzo ładne! Ciekawa jestem ich smaku z tą miętą:)
mela25 10.09.2013 13:54
ciekawy pomysł
caralajna 02.09.2013 07:26
niezwykły farsz
Monika58 11.08.2013 21:34
smaczne aż by się zjadło ;)
anemon 02.08.2013 13:21
Niby znane smaki, a jednak...
mysza75 01.08.2013 12:53
Ten smak mięty mnie zachwycił :-)
ONY_za_kare 29.07.2013 18:50
ciekawa propozycja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat