Pierogi z serem na słodko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    50 dag
  • cukier

  • śmietana 30%

    50 ml
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mleko

    1/4 szklanki
  • woda letnia

    1/4 szklanki
  • jaja

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki przelewamy wrzątkiem, odcedzamy dokładnie. Ser mielimy, dodajemy śmietanę i odcedzone rodzynki, doprawiamy do smaku cukrem. Mąkę zagniatamy z jajkami, dodajemy powoli letnią wodę, zmieszaną z mlekiem i zagniatamy energicznie ciasto, aż powstanie nam gładka masa. Rozwałkowujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy, wycinamy koła szklanką lub pierogownicą. Na każdym kole kładziemy po łyżce farszu, zlepiamy brzegi, gotujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Tomek13 28.10.2011 19:23
lubie
artur7 24.10.2011 09:30
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat