Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem kozim i figą

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Nic tak nie pasuje do sera koziego jak figi. Postanowiliśmy połączyć jedno z naszych ulubionych dań z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

Składniki:

figi 2 sztuki
masło 82% 1 łyżka
twarożek kozi 200 gramów
ziemniak 200 gramów

Ciasto:

mąka 300 gramów
wrzątek 250 mililitrów
masło 82% 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem kozim i figą

Miąższ fig podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy ser, rozpuszczając pod przykryciem. Studzimy.
Ziemniaki gotujemy, tłuczemy, dodajemy do sera. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.
Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Przysmażamy na maśle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak