Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem i śmietanką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
olej 2 łyżki
cukier 3 łyżki
śmietana 2 łyżki
cukier waniliowy 1/2 opak
śmietana do polania pierogów
mąka 0,5 kg
woda 1 (ciepła)
twaróg 350 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem i śmietanką

CIASTO
Mąka, jajko, olej, woda zagnieść lekkie ciasto i rozwałkować na cienki placek.
Z placka wycinamy szklanką krążki.

NADZIENIE
Ser przecisnąć przez praskę, dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier, śmietanę dokładnie wymieszać.
Na gotowe krążki nakładamy nadzienie i zlepiamy pierogi za pomocą widelca.

Gotujemy w osolonym wrzątku, ok 3 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch.

Gotowe pierożki wyjmujemy na talerz, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 20.09.2011 20:03
muszę wypróbować
gusia1000 07.03.2011 08:14
Wyglądają smacznie.
minka 30.08.2010 10:43
uwielbiam pierogi !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak