Pierogi z serem i rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2,5 szkl
  • jajko

    1 szt
  • sól

    szczypta
  • woda

    1/2 szkl
  • olej

    3 łyżki

Nadzienie

  • twaróg

    200 g
  • cukier

    1/2 szkl
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki+kilka łyżek na wierzch
  • cukier wanilinowy

    16 g
  • rodzynki

    kilka łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Twaróg rozgnieść widelcem lub zmiksować, dodać oba cukry i śmietanę, wymieszać. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać jajko, sól i wodę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, rozwałkować na cienki placek. Kubkiem wycinać krążki, nakładać po łyżce farszu i skleić pierogi. Wrzucić do gotującej się wody i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzić i przelać zimną wodą aby się nie sklejały. Pierogi polać śmietaną i posypać rodzynkami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eewelina 01.07.2017 16:11
Wyglądają cudownie...
Ada-Gaba 30.06.2017 12:25
bardzo smaczne pierogi
Mniam 30.06.2017 12:13
Smaczne pierogi, z chęcią bym zjadła.
mirosława4 30.06.2017 11:56
smakowite :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat