Pierogi z serem biały i cząbrem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    300 gram
  • ziemniaki ugotowane

    200 gram
  • cząber

    łyżeczka
  • seler drobno starty

    łyżka
  • cebula

  • olej

    3 łyżki
  • mąka

    3 filiżanki
  • wrzątek

    1/3 filiżanki
  • woda

    1 filiżanka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z serem biały i cząbrem foto
Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju.
Mieszamy razem twaróg, utłuczone ugotowane ziemniaki, zeszkloną cebulę, starty drobno surowy seler i łyżeczkę suszonego cząbru. Solimy i pieprzymy do smaku.
Krok 2 - Pierogi z serem biały i cząbrem foto
Przepis na ciasto może dziwić, ale zawsze się sprawdza. Trzy filiżanki mąki i dwie łyżki oleju zalewamy na chwilę jedną trzecią filiżanki wrzątku. Następnie szybko zalewamy filiżanką zimnej wody i mieszamy całość łyżką. Nie trzeba mieszać dokładnie, wystarczy byle jaka grudkowa mieszanina. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.
Krok 3 - Pierogi z serem biały i cząbrem foto
Po piętnastu minutach zabieramy się za wyrabianie ciasta. Można podsypać je mąką gdy będzie za rzadkie.
Krok 4 - Pierogi z serem biały i cząbrem foto
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką krążki.
Krok 5 - Pierogi z serem biały i cząbrem foto
Krążki napełniamy farszem i sklejamy.
Krok 6 - Pierogi z serem biały i cząbrem foto
Faszerujemy wszystkie krążki, pamiętając o tym, aby odkładać je na omączony blat. Inaczej przywierają do stołu.
Krok 7 - Pierogi z serem biały i cząbrem foto
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 4-5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 8 - Pierogi z serem biały i cząbrem foto
Podajemy polane masełkiem, z podsmażoną cebulką lub skwarkami. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sandra9 06.02.2013 14:13
z cząbrem nie próbowałam, zapamiętam sobie!
Piotr-21 06.02.2013 14:09
smaczne
Magda24 06.02.2013 13:57
pyszne pierogi
V_kuchareczka 06.02.2013 13:55
pyszne
Zdzisław 06.02.2013 13:41
lubię
rafał4 06.02.2013 13:14
ładne
cooleczka 06.02.2013 13:00
aromatyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat