Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem - Bezglutenowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 250 gram
jajko 1 sztuka
olej 1 łyżeczka
sól
woda letnia

Farsz

twaróg 350-400 gram
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 2-3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Dodatki

Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
masło 2-3 łyżki
cukier wanilinowy

Porada

Mąka bezglutenowa Mehl Farine, cukier waniliowy bezglutenowy, bułka tarta bezglutenowa i posypuję cukrem cynamonowym bezglutenowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem - Bezglutenowe

WYKONANIE:
Do miski wsypuję odmierzoną ilość mąki , dodaję jajko, olej i sól, wodę w zależności ile ciasto pochłonie dobrze wyrabiam.
Wtedy rozgniatam widelcem twaróg, dodaję cukier i cukier waniliowy, żółtko i wyrabiam. Smakuję czy aby dość słodki jest farsz.
Podsypuję mąką stolnicę odcinam kawałek ciasta, wałkuję dość cienko ale nie za cienko (ciasto bezglutenowe się nie naciąga i lepiej się zlepiaja).
Wykrawam kubkiem koła, nakładam łyżeczką ser, składam na pół i zlepiam palcami krawędzie.
Wrzucam na osolony wrzątek i czekam aż wypłyną. Posypuję zrumienioną bułką tartą na patelni i polewam masłem, posypuję cukrem cynamonowym.
Jak ktoś lubi może użyć gęstej śmietany do polania.

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak