Pierogi z serem - Bezglutenowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    250 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżeczka
  • sól

  • woda letnia

Farsz

  • twaróg

    350-400 gram
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • cukier

    2-3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka

Dodatki

  • bułka tarta

    3 łyżki
  • masło

    2-3 łyżki
  • cukier wanilinowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

WYKONANIE:
Do miski wsypuję odmierzoną ilość mąki , dodaję jajko, olej i sól, wodę w zależności ile ciasto pochłonie dobrze wyrabiam.
Wtedy rozgniatam widelcem twaróg, dodaję cukier i cukier waniliowy, żółtko i wyrabiam. Smakuję czy aby dość słodki jest farsz.
Podsypuję mąką stolnicę odcinam kawałek ciasta, wałkuję dość cienko ale nie za cienko (ciasto bezglutenowe się nie naciąga i lepiej się zlepiaja).
Wykrawam kubkiem koła, nakładam łyżeczką ser, składam na pół i zlepiam palcami krawędzie.
Wrzucam na osolony wrzątek i czekam aż wypłyną. Posypuję zrumienioną bułką tartą na patelni i polewam masłem, posypuję cukrem cynamonowym.
Jak ktoś lubi może użyć gęstej śmietany do polania.

SMACZNEGO!
Milka100
Mąka bezglutenowa Mehl Farine, cukier waniliowy bezglutenowy, bułka tarta bezglutenowa i posypuję cukrem cynamonowym bezglutenowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat