Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 0,5 kg
jajko 1 sztuka
woda letnia 0,75 szklanki

NADZIENIE

ser biały 500 gram
cukier drobny 0,75 szklanki
budyń śmietankowy 1 sztuka

Porada

UWAGA ! Gdy nadzienie serowe wydaje Ci się zbyt suche możesz wbić do niego jedno żółtko.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem

Kroki postępowania

1
W misce lub innym naczyniu umieść ser biały ( najlepiej śmietankowy ) i ucieraj go razem z cukrem.
Gdy ser będzie miał jednolitą masę dosyp budyń śmietankowy i bardzo dokładnie wymieszaj.
Krok 1 - Pierogi z serem foto
2
Na stolnicy wysyp mąkę, zrób w niej dołeczek i wbij do niego jajko. Przemieszaj całość, a potem stopniowo dolewaj wody cały czas zagniatając ciasto.
Gdy ciasto będzie już ładnie wyrobione odkrawaj kawałki i następnie je cienko rozwałkuj.
Krok 2 - Pierogi z serem foto
3
Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj ( np. za pomocą szklanki ) kółeczka i na każdy nałóż łyżeczkę nadzienia serowego i zlepiaj ze sobą brzegi.
Krok 3 - Pierogi z serem foto
4
W garnku wstaw wodę i osól ją.
Na gotującą się wodę wrzucaj partiami zlepione pierożki.
Krok 4 - Pierogi z serem foto
5
Gdy pierogi wypłyną na wierzch pogotuj je jeszcze parę minut i wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej.
Krok 5 - Pierogi z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 31.01.2015 11:44
fajny farsz do pierogów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak