Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
jajko 1 sztuka
woda letnia 1/2 szklanki
olej 3 łyżki

Nadzienie

twaróg 2 kostki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy torebka
śmietana 18 proc 3 łyżki
dżem truskawkowy kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem

Twaróg rozgniatamy widelcem lub miksujemy, dodajemy oba cukry i śmietanę, mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, rozwałkowujemy na cienki placek. Kubkiem wycinamy krążki, nakładamy po łyżce farszu i sklejamy pierogi. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejały. Pierogi polewamy śmietaną i wykładamy dżem truskawkowy

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 30.08.2014 10:01
też takie lubimy
Krystyna32 30.08.2014 08:18
bardzo smaczne
bhb8 30.08.2014 00:16
uwielbiam takie pierogi :)
Renataj 29.08.2014 23:33
Nie ma to jak domowe pierogi.
IKrakowianka 29.08.2014 22:44
uwielbiam takie pierogi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak