Pierogi z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    35 dag
  • woda

    3/4 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko

    1 sztuka
  • masło

    4 dag
  • twaróg

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Należy zagnieść ciast: mąkę przesiać na stolnicę, zagnieść ją z jajkiem, wodą i szczyptą soli . Ser twarogowy zemleć dwukrotnie i połączyć z żółtkiem, następnie posolić i utrzeć. Ciasto na pierogi rozwałkować na grubość około 3 mm, wykrawać z niego krążki, nakładać na nie nadzienie serowe i zlepiać pierogi. Pierogi należy gotować w lekko osolonym wrzątku, ugotowane wyławiać łyżką cedzakową, układać na półmisku i polać stopionym masłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 22.12.2013 09:51
Uwielbiam pierożki z serem
IKrakowianka 30.08.2012 22:25
bardzo smaczne
Katarzyna/kate1980 18.05.2012 23:05
uwielbiam
Edyta38 14.06.2011 19:54
pierożki miało być
Edyta38 14.06.2011 19:53
extra pyszne takie pieroszki
szajba2 01.04.2011 16:45
oj najlepsze
Agnik 29.03.2011 08:37
z serem najlepsze
Barbara55 24.01.2011 15:47
niesamowite
rakow2 20.11.2010 17:17
uwielbiam pierogi
Tetiana 10.11.2010 15:54
uwielbiam to danie z różnym nadzieniem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat