Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
woda 1 szklanka
jajko 1 szt.
sól 1 szczypta
olej 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 szt.
cukier 3 łyżki
twaróg 1/2 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem

Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić górkę, wbić jajko w dołek, posolić, wlać troszkę oleju oraz po trochu dolewać gorącej wody, tak aby wyszło miękkie pierogowe ciasto.
Następnie rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm.
Na rozwałkowanym cieście układać na brzegach po łyżeczce nadzienia, zawinąć ciastem, tak aby zakryć ser, foremką z ząbkami wycinać pierogi.
Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać. Moja babcia, jak i ja stosuję pierwszą metodę lepienia pierożków.
Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Ser: Wszystkie składniki rozetrzeć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak