Pierogi z sercem cielęcym

Pierogi z sercem cielęcym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    55 dag
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka
  • Farsz:

  • serce cięlece

    1 szt
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • cebula

    2 szt
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • majeranek

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • masło klarowane

    do smażenia
  • woda

    300 (gorąca)
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ciasto:

Do miski wlej gorącą wodę z olejem i wsyp pół łyżeczki soli. Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Do takiej mieszaniny dodaj przesianą mąkę i zagnieć z tego gładkie ciasto.Odstaw je na chwilę, ale nie zapomnij przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie obeschło.
farsz:

Serce oczyść ze skrzepów i żył. Ugotuj w 2 litrach osolonej wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Wywar powstały w ten sposób świetnie nadaje się jako baza pod kapuśniak albo żur. Po ugotowaniu mięso ostudź i zmiel.

Cebule posiekaj i zeszklij na maśle klarowanym. Na patelnię dodaj zmielone serce, jeśli jest mało tłuszczu, to dołóż masła, w przeciwnym wypadku farsz wyjdzie bardzo suchy. Polej zawartość patelni sosem sojowym i posyp majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Podsmaż wszystko razem, mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zdejmij z kuchenki i ostudź.

Rozwałkuj ciasto i wytnij za pomocą szklanki okręgi. Na środku każdego umieść solidną łyżeczkę farszu i zlep. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Pierogi najlepiej smakują odsmażone z cebulką i skwarkami albo prosto z wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dorian

22.08.2013 21:10
pyszne pierozki

Margo1

14.07.2013 11:02
fantastyczne

Megg

14.06.2013 21:12
takich pierożków jeszcze nie jadłam, ale chętnie bym skosztowała

biatriss

14.06.2013 20:28
ciekawie wygladaja, i pewnie smaczne;)

Monika10

14.06.2013 20:01
takich jeszcze nie jadłam napewno smacze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat