Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z sercem cielęcym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 55 dag
sól 1/2 łyżeczki
olej 1 łyżka
Farsz:
serce cięlece 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 5 ziaren
cebula 2 szt
sos sojowy 3 łyżki
majeranek 2 łyżki
sól do smaku
masło klarowane do smażenia
woda 300 (gorąca)
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z sercem cielęcym

ciasto:

Do miski wlej gorącą wodę z olejem i wsyp pół łyżeczki soli. Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Do takiej mieszaniny dodaj przesianą mąkę i zagnieć z tego gładkie ciasto.Odstaw je na chwilę, ale nie zapomnij przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie obeschło.
farsz:

Serce oczyść ze skrzepów i żył. Ugotuj w 2 litrach osolonej wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Wywar powstały w ten sposób świetnie nadaje się jako baza pod kapuśniak albo żur. Po ugotowaniu mięso ostudź i zmiel.

Cebule posiekaj i zeszklij na maśle klarowanym. Na patelnię dodaj zmielone serce, jeśli jest mało tłuszczu, to dołóż masła, w przeciwnym wypadku farsz wyjdzie bardzo suchy. Polej zawartość patelni sosem sojowym i posyp majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Podsmaż wszystko razem, mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zdejmij z kuchenki i ostudź.

Rozwałkuj ciasto i wytnij za pomocą szklanki okręgi. Na środku każdego umieść solidną łyżeczkę farszu i zlep. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Pierogi najlepiej smakują odsmażone z cebulką i skwarkami albo prosto z wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 22.08.2013 21:10
pyszne pierozki
Margo1 14.07.2013 11:02
fantastyczne
Megg 14.06.2013 21:12
takich pierożków jeszcze nie jadłam, ale chętnie bym skosztowała
biatriss 14.06.2013 20:28
ciekawie wygladaja, i pewnie smaczne;)
Monika10 14.06.2013 20:01
takich jeszcze nie jadłam napewno smacze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak