Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z sercem cielęcym
Do miski wlej gorącą wodę z olejem i wsyp pół łyżeczki soli. Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Do takiej mieszaniny dodaj przesianą mąkę i zagnieć z tego gładkie ciasto.Odstaw je na chwilę, ale nie zapomnij przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie obeschło.
farsz:
Serce oczyść ze skrzepów i żył. Ugotuj w 2 litrach osolonej wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Wywar powstały w ten sposób świetnie nadaje się jako baza pod kapuśniak albo żur. Po ugotowaniu mięso ostudź i zmiel.
Cebule posiekaj i zeszklij na maśle klarowanym. Na patelnię dodaj zmielone serce, jeśli jest mało tłuszczu, to dołóż masła, w przeciwnym wypadku farsz wyjdzie bardzo suchy. Polej zawartość patelni sosem sojowym i posyp majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Podsmaż wszystko razem, mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zdejmij z kuchenki i ostudź.
Rozwałkuj ciasto i wytnij za pomocą szklanki okręgi. Na środku każdego umieść solidną łyżeczkę farszu i zlep. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Pierogi najlepiej smakują odsmażone z cebulką i skwarkami albo prosto z wody.