Pierogi z sarny

Pierogi z sarny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    5 szkl
  • jajka

    2 szt
  • sól

    szczypta
  • woda

    1 szkl
  • olej

    6 łyżek

Farsz

  • schab ze sarny

    1 kg
  • kapusta kiszona

    70 dag
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • przyprawa do wołowiny

    1 łyżeczka
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyzeczka
  • cebula

    1 szt
  • słonina

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso i kapustę gotujemy osobno do miękkości. Odcedzimy i mielimy w maszynce do mięsa. Słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy gdy zbrązowieje dodajemy posiekaną cebulę w kostkę. Do farszu dodajemy skwarki wraz z tłuszczem, przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz doprawiamy solą, pieprzem ,przyprawą uniwersalną, przyprawą do wołowiny i dokładnie wyrabiamy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wałkujemy na cienki placek, kubkiem wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu, sklejamy. Na brzegach robimy wzorek widelcem. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostudzeniu możemy podpiec je na patelni.
JulkaTomeczek
Na kilka dni przed robieniem pierogów mięso z sarny należy zamrozić aby pozbyć się zapachu wiatru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat