Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ricottą, szpinakiem i grzybkami shiitake

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki
szklanka cieplej wody
łyżeczka soli
Farsz:
szpinak mrożony brykiet 20 kostek
czosnek 4 ząbki
ricotta 100 g
suszonych shitake 4 łyżki pokrojonych drobno
gęsta śmietana 1 łyżka
masło
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ricottą, szpinakiem i grzybkami shiitake

Kroki postępowania

1
Mąkę pomieszać dokładnie z solą i wodą, zagnieść i porządnie wyrobić ciasto, ktore nalezy rozwalkowac na stolnicy podsypanej mąką, powycinać kółka o dowolnej średnicy.
Krok 1 - Pierogi z ricottą, szpinakiem i grzybkami shiitake foto
2
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać 3 łyżki rozdrobnionych, suszonych shiitake,smażyć chwilę i dusić pod pokrywką 10 minut. Dodać mrożony szpinak i wyciśnięty czosnek. Wymieszać dokładnie, posolić - dusić kolejne 10 minut. Dodac łyżkę gęstej śmietany, doprawic solą i pieprzem, zagotować zawartość patelni by nadmiar płynu odparował. W miseczce rozdrobnić ricottę, dodac zimny farsz szpinakowy, wymieszać. Łyżeczkę farszu kłaść na środku każdego kółka, sklejac pierogi, wrzucać do garnka z posolonym wrzątkiem i odrobiną oleju, gotować 4-5minut od wypłynięcia.
Krok 2 - Pierogi z ricottą, szpinakiem i grzybkami shiitake foto
3
Pierogów wyszło mi 40, wszystkie bardzo miękkie i puszyste, wręcz idealne.
Krok 3 - Pierogi z ricottą, szpinakiem i grzybkami shiitake foto
4
Polecam również wersję odsmażaną na maśle, robią się chrupiące, wspaniałe! :)
Krok 4 - Pierogi z ricottą, szpinakiem i grzybkami shiitake foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 03.11.2013 23:20
poproszę o jednego:-) , wyglądają bardzo smakowicie:-)
Dorota76 24.10.2013 20:13
super pomysł na szpinak
Ewa 24.10.2013 13:11
Uwielbiam pierogi i szpinak :) , to musi być ciekawe połączenie :) .
halina17 24.10.2013 12:32
Smacznie wyglądają pierogi.
Adamorek 24.10.2013 12:06
wyglądają przepysznie
Habibi 24.10.2013 11:36
Prawie klasyczne połączenie, chociaż dodatek grzybków i mnie zaskoczył ;)
Mysiunia 24.10.2013 11:27
od dawna planuję takie zrobić :) wyglądają mega apetycznie :)
Cranberry 24.10.2013 11:22
Pyszne pierożki :)
Anna133 24.10.2013 10:42
i samym szpinakiem :D cos mi ucieło kom. a z grzybami nie robiłam jeszcze ;D
Anna133 24.10.2013 10:41
ja uwielbiam takie robię z ricottą ;)
aisza1 24.10.2013 10:35
lubię pierogi ale nie lubię szpinaku
dodi 24.10.2013 10:27
pieknie zarumienione
Aleksandra/Olcia 24.10.2013 10:22
złociste i pyszne
aisoglam 24.10.2013 10:06
Smacznie się prezentują :)
Monia 24.10.2013 09:46
Bardzo apetyczna propozycja :)
Rossie 24.10.2013 09:25
shiitake można pominąć, ale naprawdę polecam, dodają charakteru, połączenie jak dla mnie - bomba
matesko 24.10.2013 09:23
chętnie bym zjadła, ale trzeba najpierw zrobić
Ela_K 24.10.2013 09:22
uwielbiam szpinak dlatego muszą być pyszne i do tego jeszcze podsmażone na masełku ale mam smaka
pajbek 24.10.2013 09:15
Na pewno bardzo pyszne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak