Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z poziomkami i śmietaną

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
woda 1 szkl
olej 1 łyżka
poziomki 2-2,5 szkl
śmietana gęsta 1/2 szkl
cukier 2-3 łyżki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z poziomkami i śmietaną

Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać olej i szklankę bardzo ciepłej wody. Zamieszać i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 10 minut. Ciasto wałkować po kawałku na posypanej mąką stolnicy, pokroić w kwadraty 6/6 cm. Na każdy kawałek ciasta włożyć porcje poziomek, złożyć przeciwległe rogi i dokładnie skleić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 2-3 minuty, odcedzić, włożyć na talerze. Śmietanę ubić z cukrem, wyłożyć obok lekko przestudzonych pierogów. Resztę pozostałych poziomek zmiksować, polać lub wymieszać ze śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 11.03.2014 20:06
smaczne pierogi
olkaaa 19.08.2013 16:10
rewelacyjny przepis
IlonaAlbertos 18.08.2013 14:58
Jak z poziomkami to muszą być smaczne.
Mniam 15.08.2013 15:30
Muszą być pyszne.
Andrzej8 15.08.2013 13:54
mniam mniam takie pierożki
katarzynagotuje 15.08.2013 12:05
Zjadłabym wszystkie z tego talerza :) Pycha :)
gosia561 15.08.2013 09:56
super letnie pierogi
iwi 15.08.2013 07:10
Z poziomkami muszą być wyśmienite
kriko 15.08.2013 06:55
pyszne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak