Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z pokrzywowym serem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka 2 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
woda ciepła ok 3/4 szklanki
olej 1 łyżka
sól szczypta

FARSZ

ser biały 30 dag
cebula czerwona 1 sztuka
młoda pokrzywa 2 garście
olej
sól i pieprz do smaku

DODATKOWO

szczypiorek do posypania
słonina do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z pokrzywowym serem

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, żółtko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Krok 1 - Pierogi z pokrzywowym serem foto
2
Tak przygotowane wałkujemy. Od szklanki lub innego naczynia wycinamy koła. Na ciasto nakładamy przygotowany pokrzywowy farsz.
Krok 2 - Pierogi z pokrzywowym serem foto
3
Sklejamy dokładnie pierogi. Uformowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe odcedzamy.
Krok 3 - Pierogi z pokrzywowym serem foto
4
NADZIENIE: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy drobno posiekaną pokrzywę.
Krok 4 - Pierogi z pokrzywowym serem foto
5
Całość przysmażamy do momentu jak pokrzywa straci na swojej objętości. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego przestudzoną pokrzywę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe.
Krok 5 - Pierogi z pokrzywowym serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 17.12.2016 19:50
Na pewno są smaczne
sezamek 17.12.2016 00:42
ciekawa jestem jak smakują :)
anka1988 16.12.2016 21:04
pokrzywa w farszu, ciekawa jestem smaku
gusia1000 16.12.2016 18:37
Takie inne i smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak