Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z płuckami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

płucka wieprzowe 600 - 700 g,
Ziele angielskie całe Prymat 4 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
cebula 2 szt,
masło klarowane 2 -3 łyżki,
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 - 3 łyżki,

ciasto na pierogi;

mąka 2 szklanki,
woda ciepła 1 szklanka,
sól szczypta
jajko 1 szt,

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z płuckami

Płucka czyścimy z niepotrzebnych tkanek, płuczemy kilka razy zimną wodą,
Gotujemy gdy sie gotują kilka minut odlewamy wodę,ponownie zalewamy zimną wodą gotujemy dodając ziele angielskie, listki laurowe i sól do momentu aż będą miękkie.
Gotujemy ok.1 godziny. Gdy płucka są ugotowane miękkie wyjmujemy na talerz i studzimy.
Mielimy przez maszynkę do mięsa.
Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na tłuszczu, mieszamy z płuckami, dodajemy przyprawę uniwersalną, pieprzu i soli do smaku oraz tartą bułkę.
Dokładnie wszystko razem mieszamy.
W razie konieczności doprawiamy jeszcze pieprzem i solą do smaku.

Ciasto na pierogi;
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, jajko, wlać ciepłą wodę lub mleko i wyrabiać gładkie elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto cienko rozwałkować i przyrządem do pierogów wykrawać kółka.
Nakładać farsz i zlepiać dokładnie brzegi.
Zagotować wodę z dodatkiem soli włożyć pierogi i gotować aż wypłyną do góry.
Gotować ok. 3 -5 minut od wypłynięcia.

Podawać polane usmażoną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 29.03.2017 18:52
Dziękuję za miłe komentarze;)
halina17 28.03.2017 21:55
Lubię pierogi z płuckami.
adelajda 28.03.2017 15:32
Ja nie jadłam z takim nadzieniem....nigdy też raczej nie spróbuję
Wiesława1 28.03.2017 14:43
Bardzo lubię
Bożena Matuszczyk 28.03.2017 11:16
Miło mi dziekuje.;)
Róża1 28.03.2017 09:51
palce lizać :-) , takie pyszności :-)
Bożena Matuszczyk 28.03.2017 08:27
Są pyszne , jak lubisz płucka,mój mąż je uwielbia.;)
gusia1000 28.03.2017 01:45
Nie robiłam jeszcze takich pierogów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak