Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    szczypta

Nadzienie

  • pieczarki

    1/2 kg
  • ser żółty

    20 dag
  • por

    1/2 sztuki
  • masło

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z pieczarkami i serem żółtym foto
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto.
Krok 2 - Pierogi z pieczarkami i serem żółtym foto
Nadzienie: Pieczarki i por umyć osuszyć,zetrzeć na tarce jarzynowej a por drobno posiekać nożem.Na głębokiej patelni rozgrzać masło wrzucić por a po chwili pieczarki,dusić około 5 minut aż sok wyparuje,gdyby był nadmiar odlać wodę,doprawić do smaku solą i pieprzem zestawić z ognia wystudzić
Krok 3 - Pierogi z pieczarkami i serem żółtym foto
Całkiem zimny wymieszać z startym na tarce jarzynowej serem.
Krok 4 - Pierogi z pieczarkami i serem żółtym foto
Przygotowane ciasto rozwałkować wycinać kółka dużą szklanką,w trakcie podsypać delikatnie mąką aby nie kleiło się do stolnicy. Na każde kółeczko nakładać małą łyżeczką farsz zlepić brzegi.
Krok 5 - Pierogi z pieczarkami i serem żółtym foto
Gotowe pierożki ułożyć koło siebie na bawełnianej ściereczce. w garnku zagotować osoloną wodę wrzucać partiami pierożki gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.Odcedzić rozłożyć na talerze,polać klarowanym masłem,posypać startym drobniutko serem i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 22.08.2014 21:25
pisze sie na takie pierożki
Sylwia26 10.08.2014 10:37
ślinka leci
Triss 10.08.2014 10:36
ciekaw pomysł na pierożki. ;)
alaaa 10.08.2014 10:25
pierogi jadłam z różnym nadzieniem, ale takich nie jadłam
Zdzisław 10.08.2014 10:18
zjadłbym teraz porcję
adelajda 10.08.2014 09:23
ciekawe nadzienie
berys18 10.08.2014 09:02
z chęcią bym zjadła
VioletoweKucharzenie 10.08.2014 08:45
fajny pomysł na pierożki- taki inny!
gibli 10.08.2014 08:41
ciekawe połączenie
engie23 10.08.2014 08:39
muszą być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat