Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z pieczarkami i kapustą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mleko 1/4 szklanki
woda letnia 1/4 szklanki
jaja 2 szt
pieczarki 5-6 średnich
cebula 1 średnia
tłuszcz do smażenia
pieprz
Kucharek przyprawa uniwersalna
ziele angielskie 3-4 szt
kapusta biała 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z pieczarkami i kapustą

Kapustę odciskamy, kroimy i gotujemy 15 minut (dolewamy około szklanki wody) z zielem angielskim. Odcedzamy, studzimy. Cebulę i pieczarki obieramy, miksujemy malakserem, lekko przesmażamy, dodajemy do ugotowanej kapusty. Farsz doprawiamy do smaku pieprzem i kucharkiem. Mąkę zagniatamy z jajkami, dodajemy powoli letnią wodę, zmieszaną z mlekiem i zagniatamy energicznie ciasto, aż powstanie nam gładka masa. Rozwałkowujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy, wycinamy koła szklanką lub pierogownicą. Na każdym kole kładziemy po łyżce farszu, zlepiamy brzegi, gotujemy. Podawać z przesmażoną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak