Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z nutą suszonych śliwek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 4 szkl
gorąca woda 1,5 szkl
żółtko jajek 2
sól 2 łyżeczki
olej 2 łyżki

farsz

kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 2 szkl
śliwki suszone 1/2 szkl
cebula 1 szt
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z nutą suszonych śliwek

Pracę zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby i śliwki moczymy w wodzie, w osobnych naczyniach, najlepiej przez całą noc. Gotujemy, aż będą miękkie. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku. Również gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Wszystkie składniki mielimy. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy. Dodajemy do farszu. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odpowiednią ilość mąki odmierzamy na stolnicy. Robimy po środku dołek, dodajemy sól. Małym strumieniem wlewamy wodę zagarniając mąkę łyżką. Kiedy ciasto trochę przestygnie dodajemy żółtka oraz olej. Zagniatamy. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Powinno być miękkie i plastyczne. Z ciasta odcinamy kawałek, wałkujemy dość cienko. Szklanką wycinamy koła, nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy. Z tych samych składników można również przygotować uszka. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy okraszone smażoną cebulką. Farsz należy dobrze doprawić, szczególnie pieprzem i gałką. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 70 pierogów lub 140 uszek. Ilość wody zleży od rodzaju mąki. Ilość śliwek w farszu powinna wynosić 1/4 ilości suszonych grzybów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sammakko 15.07.2015 23:13
Dziękuję :)Przepis mam od szwagierki, robi je co roku na Wigilię.
ttrytka 14.07.2015 12:31
rewelacja jak dla mnie
Mniam 13.07.2015 11:17
Pysznie przygotowane pierogi.
dom-agi 13.07.2015 07:12
Ciekawy pomysł!
Renataj 12.07.2015 21:06
Interesujący pomysł na farsz:)
irenka 12.07.2015 20:18
bardzo fajny przepis,na pewno pyszne pierogi
Wiktoria29 12.07.2015 18:00
fajne, zjadłabym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak