Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z nadzieniem z kaczki i kurek, polanych sosem na bazie bobu

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Smak pierogów z nadzieniem z kaczki i kurek, polanych sosem na bazie bobu na długo zapamiętają niejedne kubki smakowe. Danie jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu, z którym poradzi sobie nawet początkujący amator eksperymentów kulinarnych. Z pewnością, potrawa trafi w gust, wielu smakoszy pierogów.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1.5 szklanki
woda gorąca 0.5 szklanki
sól 0.25 łyżeczki

farsz

kaczka 100 g
kurki blanszowane 100 g
cebula 0.5 szt.
olej 0.5 łyżki
bułka 0.5 sztuki
pieprz 0.25 łyżeczki
sól 0.25 łyżeczki

sos z bobu

bób 100 g
koperek 4 garście
olej 4 łyżki
zielona pietruszka 2 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z nadzieniem z kaczki i kurek, polanych sosem na bazie bobu

Cebulę siekam na drobno i podsmażam na maśle. Wcześniej ugotowane mięso kaczę mielę dwa razy w maszynce, mielę również namoczoną bułkę i dodaję podsmażoną cebulę oraz oraz usmażone kurki. Tak przygotowany farsz, doprawiam pieprzem i solą. Ciasto na pierogi: mąkę doprawiam solą i zalewam prawie wrzącą wodą, następnie mieszam i wyrabiam. Wyrobione ciasto, wałkuje cienko i wycinam kółka szklanką. na uprzednio wycięte kółka, nakładam farsz. Lepię pierogi tworząc charakterystyczne falbanki. Ulepione pierogi, gotuję partiami we wrzącej osolonej wodzie ok. 4 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Między czasie powstaje sos bobowy, który składa się gotowanego bobu, koperku, zielonej pietruszki i oliwy z oliwek extra vergin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak