Pierogi z nadzieniem z kaczki i kurek, polanych sosem na bazie bobu

Pierogi z nadzieniem z kaczki i kurek, polanych sosem na bazie bobu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Smak pierogów z nadzieniem z kaczki i kurek, polanych sosem na bazie bobu na długo zapamiętają niejedne kubki smakowe. Danie jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu, z którym poradzi sobie nawet początkujący amator eksperymentów kulinarnych. Z pewnością, potrawa trafi w gust, wielu smakoszy pierogów.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • woda gorąca

    0.5 szklanki
  • sól

    0.25 łyżeczki

farsz

  • kaczka

    100 g
  • kurki blanszowane

    100 g
  • cebula

    0.5 szt.
  • olej

    0.5 łyżki
  • bułka

    0.5 sztuki
  • pieprz

    0.25 łyżeczki
  • sól

    0.25 łyżeczki

sos z bobu

  • bób

    100 g
  • koperek

    4 garście
  • olej

    4 łyżki
  • zielona pietruszka

    2 garście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę siekam na drobno i podsmażam na maśle. Wcześniej ugotowane mięso kaczę mielę dwa razy w maszynce, mielę również namoczoną bułkę i dodaję podsmażoną cebulę oraz oraz usmażone kurki. Tak przygotowany farsz, doprawiam pieprzem i solą. Ciasto na pierogi: mąkę doprawiam solą i zalewam prawie wrzącą wodą, następnie mieszam i wyrabiam. Wyrobione ciasto, wałkuje cienko i wycinam kółka szklanką. na uprzednio wycięte kółka, nakładam farsz. Lepię pierogi tworząc charakterystyczne falbanki. Ulepione pierogi, gotuję partiami we wrzącej osolonej wodzie ok. 4 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Między czasie powstaje sos bobowy, który składa się gotowanego bobu, koperku, zielonej pietruszki i oliwy z oliwek extra vergin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat