pierogi z nadzieniem z fety,ziemniaków,twarogu i ......

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • . ciasto
  • mąka

    2 szklanki
  • sól

    do smaku
  • . farsz
  • ziemniaki ugotowane

    0,5 kg
  • ser feta

    0,5 kostki
  • majeranek

    2 szczypty
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cebula

    1 duża
  • smalec

    4 łyżki
  • woda

    wg (gorąca)
  • ser gouda

    0,2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

farsz :

ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce.
cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z dodatkiem smalcu ,posolić.
w misce skruszyć ser feta ,ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,dodać ziemniaki i cebulkę ,majeranek ,doprawić.
ciasto:

na blat przesiać mąkę dodać sól i dolewać gorącą wodę ,drewnianą łyżką zagarniać ciasto ,następnie delikatnie (aby się nie poparzyć ) dodać jajko i zagnieść ciasto.
ciasto rozwałkować i kubkiem wycinać krążki na które kłaść po kulce ( wielkości orzecha włoskiego ) farsz ,starannie sklejać.
do wrzącej wody z dodatkiem łyżki oleju i soli wrzucać pierogi ,gotować około 2-3 minuty.
podawać podsmażone.
********************* SMACZNEGO ******************************

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 12.01.2014 20:51
no fajne są
Olga_SK 12.01.2014 19:08
Ciekawy farsz :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat