Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z nadzieniem z fety,ziemniaków,twarogu i ......

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

. ciasto
mąka 2 szklanki
sól do smaku
. farsz
ziemniaki ugotowane 0,5 kg
ser feta 0,5 kostki
majeranek 2 szczypty
sól i pieprz do smaku
cebula 1 duża
smalec 4 łyżki
woda wg (gorąca)
ser gouda 0,2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z nadzieniem z fety,ziemniaków,twarogu i ......

farsz :

ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce.
cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z dodatkiem smalcu ,posolić.
w misce skruszyć ser feta ,ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,dodać ziemniaki i cebulkę ,majeranek ,doprawić.
ciasto:

na blat przesiać mąkę dodać sól i dolewać gorącą wodę ,drewnianą łyżką zagarniać ciasto ,następnie delikatnie (aby się nie poparzyć ) dodać jajko i zagnieść ciasto.
ciasto rozwałkować i kubkiem wycinać krążki na które kłaść po kulce ( wielkości orzecha włoskiego ) farsz ,starannie sklejać.
do wrzącej wody z dodatkiem łyżki oleju i soli wrzucać pierogi ,gotować około 2-3 minuty.
podawać podsmażone.
********************* SMACZNEGO ******************************

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 12.01.2014 20:51
no fajne są
Olga_SK 12.01.2014 19:08
Ciekawy farsz :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak