Pierogi z nadzieniem serowo-piernikowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Domowe pierogi nadziane słodkim farszem z dużą ilości białego sera, cynamonu i przypraw korzennych z pewnością będą słodką ozdobą świątecznego stołu. Całość posypana cynamonem sprawia, że obłędnie smakują i szybko znikają z talerzy.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    500 g
  • woda ciepła

    250 ml
  • masło 82%

    50 g
  • jajko

    1 szt.
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta

Nadzienie serowo-piernikowe:

  • twaróg półtłusty

    350 g
  • żółtko jajek

    1 sztuk
  • śmietanka 30%

    170 ml
  • cukier puder

    3 duża łyż.
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, żółtka, masło, szczyptę soli, wlać letnią wodę i całość połączyć na jednolite ciasto. Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się miękkie, plastyczne i elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 30 minut aby odpoczęło.


2. Nadzienie serowo-piernikowe:
Twaróg zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia lub przepuścić dwa razy przez praskę. Następnie dodać żółtko, śmietanę, cukier, przyprawę do piernika, cynamon i całość dokładnie wymieszać.


3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty
o grubości około 3-4mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć nadzienie serowo-piernikowe i zlepić pierogi.


4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.


5. Gotowe pierogi można podawać posypane cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat