Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z nadzieniem serowo-piernikowym
1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, żółtka, masło, szczyptę soli, wlać letnią wodę i całość połączyć na jednolite ciasto. Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się miękkie, plastyczne i elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 30 minut aby odpoczęło.
2. Nadzienie serowo-piernikowe:
Twaróg zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia lub przepuścić dwa razy przez praskę. Następnie dodać żółtko, śmietanę, cukier, przyprawę do piernika, cynamon i całość dokładnie wymieszać.
3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty
o grubości około 3-4mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć nadzienie serowo-piernikowe i zlepić pierogi.
4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
5. Gotowe pierogi można podawać posypane cynamonem.