Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z nadzieniem serowo - jabłkowym z rodzynkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 30 dkg
jajko 2 sztuki
Farsz:
ser biały twarogowy 30 dkg
rodzynki 2-3 łyżki
jajko 1 sztuka
cukier kryształ 3-4 łyżki
DODATKOWO:
masło 4 dkg
woda do gęstości ciasta (ciepła)
jabłko 1 duże
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z nadzieniem serowo - jabłkowym z rodzynkami

Kroki postępowania

1
Ser rozkruszyć w misce, dodać cukier, starte na tarce o grubych oczkach jabłko i rodzynki - wymieszać.
Krok 1 - Pierogi z nadzieniem serowo - jabłkowym z rodzynkami foto
2
Wbić jajko i wymieszać ponownie.
Krok 2 - Pierogi z nadzieniem serowo - jabłkowym z rodzynkami foto
3
Farsz do pierogów mamy gotowy.
Krok 3 - Pierogi z nadzieniem serowo - jabłkowym z rodzynkami foto
4
Z mąki, jajek i oliwy lub oleju zagnieść ciasto, dolewając do gęstości wodę ciepłą. Rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykrawać krążki o ulubionej średnicy - tym razem pierożki będą dość duże - krążki wycinałam pucharkiem do lodów.
Krok 4 - Pierogi z nadzieniem serowo - jabłkowym z rodzynkami foto
5
Nakładać farsz w ilości, aby krążki dały się zlepić.
Krok 5 - Pierogi z nadzieniem serowo - jabłkowym z rodzynkami foto
6
Gotować w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
Krok 6 - Pierogi z nadzieniem serowo - jabłkowym z rodzynkami foto
7
W międzyczasie rozpuścić masło.
Krok 7 - Pierogi z nadzieniem serowo - jabłkowym z rodzynkami foto
8
Odsączone z wody pierogi przełożyć do salaterki i polać gorącym masłem.
Krok 8 - Pierogi z nadzieniem serowo - jabłkowym z rodzynkami foto
9
Podawać na gorąco, można według upodobań posypać cukrem - ja nie muszę - smacznego :)
Krok 9 - Pierogi z nadzieniem serowo - jabłkowym z rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 27.09.2013 21:19
fajne, chciałabym jednego na skosztunek
Anna169Hosz 19.09.2013 08:17
Wyglądają bardzo smakowicie.
Magdalena/26Mooi 23.08.2013 14:10
takie inne, z pewnością były pyszne
Anitapaj 11.08.2013 10:56
Smaczne ;)
anemon 02.08.2013 09:27
Robię z serem i robię z jabłkami, ale nigdy nie łączyłam. Podoba mi się Twój pomysł.
IwonaKa 23.07.2013 12:07
pycha pierożki
ONY_za_kare 08.07.2013 09:51
coś pysznego!
IwonaDD 03.07.2013 09:06
bardzo pomysłowy farsz -brawo!
Monika58 19.06.2013 16:11
smaczne pierożki
katarzynka455 07.06.2013 22:02
pierożki bardzo smaczne
Alex_M 27.05.2013 09:59
pyszne pierozki!
mysza75 22.05.2013 21:35
Co za pyszności i to nadzienie pyszne :-)
pierniczkowo 22.05.2013 15:08
bardzo apetyczne te pierożki :)
Mysiunia 20.05.2013 17:20
smaczne nadzienie do pierożków :)
kasienka23 20.05.2013 08:54
ciekawe połączenie, nie jadłam jeszcze pierogów z takim nadzieniem :)
Beatris 19.05.2013 20:21
Pyszne pierożki. Tylko jak dla mnie bez rodzynek, których nie lubię.
IwonaDD 19.05.2013 15:36
farsz rewelacja !!!!
halina17 19.05.2013 14:30
Smaczne pierogi.
bogusia19 19.05.2013 13:45
ja również lubię pierogi
dodi 19.05.2013 13:29
fajny farsz
Magda24 19.05.2013 13:22
lubię pierogi, smacznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak