Pierogi z mrożonymi jagodami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na pierogi:

  • mąka pszenna

    50 dag
  • woda ciepła

    3/4 szklanki
  • olej

    1 łyżka

Nadzienie:

  • jagody

    30 dag
  • cukier

    3 łyżki

Dodatkowo:

  • śmietana

    3 łyżki
  • cukier puder

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesypać do miski, dodać łyżkę oleju, a następnie wlewać wrzątek, zagniatając ciasto. Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na cienki placek i literatką wykrawać krążki.

Jagody wyjąć z zamrażalnika, a po lekkim rozmrożeniu obsypać cukrem. Na każdy krążek układać łyżeczkę jagód i zlepiać pierogi.

W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli, wkładać pierogi po kilka sztuk i gotować od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2 minut. Pierogi podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 07.12.2015 20:32
mam truskawki, ulepisz mi pierozki? :D
ben-ka 25.11.2015 19:22
ha ha ha kto latem myślał o zimie teraz je pierożki:)
anemon 25.11.2015 14:06
Ty to potrafisz człowieka męczyć! Kto to widział w zimie pokazywać takie pierogi, a tu do lata tak daleko. Pysznie się prezentują Twoje pierogi.
Aleksandra/Olcia 25.11.2015 13:31
pyszne mniam
mirosława4 25.11.2015 13:22
ale narobiłaś mi smaka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat