Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mrożonymi jagodami

5.0
(53)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto na pierogi:

mąka pszenna 50 dag
woda ciepła 3/4 szklanki
olej 1 łyżka

Nadzienie:

jagody 30 dag
cukier 3 łyżki

Dodatkowo:

śmietana 3 łyżki
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mrożonymi jagodami

Mąkę przesypać do miski, dodać łyżkę oleju, a następnie wlewać wrzątek, zagniatając ciasto. Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na cienki placek i literatką wykrawać krążki.

Jagody wyjąć z zamrażalnika, a po lekkim rozmrożeniu obsypać cukrem. Na każdy krążek układać łyżeczkę jagód i zlepiać pierogi.

W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli, wkładać pierogi po kilka sztuk i gotować od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2 minut. Pierogi podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 07.12.2015 20:32
mam truskawki, ulepisz mi pierozki? :D
ben-ka 25.11.2015 19:22
ha ha ha kto latem myślał o zimie teraz je pierożki:)
anemon 25.11.2015 14:06
Ty to potrafisz człowieka męczyć! Kto to widział w zimie pokazywać takie pierogi, a tu do lata tak daleko. Pysznie się prezentują Twoje pierogi.
Aleksandra/Olcia 25.11.2015 13:31
pyszne mniam
mirosława4 25.11.2015 13:22
ale narobiłaś mi smaka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak