Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z modrą kapustą

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 1 szt
masło miękkie 2 łyżki
sól do smaku
woda letnia wg potrzeby

farsz

kapusta czerwona 1/2 szt
cebula 2 szt
mięso mielone 30 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z modrą kapustą

Kroki postępowania

1
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę. Zrobić w niej dołek i wbić jajko. Dodać stopione masło i szczyptę soli. Zagnieść ciasto dolewając stopniowo letnia wodę. Dobrze wyrobić, uformować w kulę, nakryć miską i zostawić aby odpoczęło.

Po 15 minutach pokroić kule ciasta na kawałki i każdy z kawałków rozwałkować cienko.
Krok 1 - Pierogi z modrą kapustą foto
2
Kapustę poszatkować nasolić i zostawić, aby zmiękła. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i zeszklić. Dodać kapustę i przesmażyć razem z cebulą. Kiedy kapusta się podsmaży, dosypać bułkę tartą i doprawić. Osobno przesmażyć mięso a następnie połączyć go z kapustą. Wymieszać lub zmiksować razem - ja miksuję ale nie na papkę, tylko tak aby pozostały też kawałki kapusty.
Krok 2 - Pierogi z modrą kapustą foto
3
Z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką kółka i nakładać na nie dużą łyżeczkę farszu.
Krok 3 - Pierogi z modrą kapustą foto
4
Kleić brzegi pierogów. Wrzucać pierogi na posolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia.
Krok 4 - Pierogi z modrą kapustą foto
5
Podawać gorące polane omastą, ja najbardziej lubię ze stopionym masłem.
Krok 5 - Pierogi z modrą kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 20.10.2014 22:58
Takich jeszcze nie jadłam :-)
agnieszka214 20.10.2014 19:01
ciekawy smak
jasiek 20.10.2014 14:11
ciekawy farsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak