Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z mięsem od Hamrocyka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
ziemniaki ugotowane 3 łyżki
sól
żółtko surowe 1 szt
Farsz:
łopatka bez kości 300 gram
cebula biała 1 szt
jajko 1 szt
papryka czerwona 2 łyżeczki
śmietana 18-procentowa 3 łyżki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczki
omasta
oliwa 4 łyżki
cebula 1 szt
boczek 200 gram
woda letnia 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z mięsem od Hamrocyka

Kroki postępowania

1
Przygotowanie farszu:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć , zmielić w maszynce do mięsa.Na patelni podgrzać 2 łyżki oliwy i podpiec mięso. Następnie zostawić do wystudzenia , letnie jeszcze raz zmielić w maszynce lub w robocie. Cebule obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić jedną cebulę , drugą odstawić.Dodać do mięsa tak jak i pozostałe składniki śmietanę , jajko,paprykę i imbir.Wymieszać.
Ciasto:
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę.Ziemniaki przepuścić przez praskę , dodać do mąki tak jak i żółtko oraz szczyptę soli , dodać wodę . Ciasto dokładnie wyrobić by było jednolite.
Krok 1 - pierogi z mięsem od Hamrocyka foto
2
Dobrze wyrobione ciasto ,podzielić na trzy kawałki i rozwałkować kolejno na cienkie placki około 2mm , szklanką wycinać kółka, nakładać na ciasto po łyżce i zagniatać ręcznie lub pierożkownicą boki. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli .Do gotującej się wody wrzucamy partiami pierogi , gotujemy kilka minut aż wypłyną na wierzch.
Krok 2 - pierogi z mięsem od Hamrocyka foto
3
Do gotującej się wody wrzucamy partiami pierogi , gotujemy kilka minut aż wypłyną na wierzch.
Krok 3 - pierogi z mięsem od Hamrocyka foto
4
Boczek kroimy na drobną kostkę , wrzucamy na patelnie dodajemy 2 łyżki oliwy oraz drugą cebulę.Smażymy aż cebula się zarumieni, polewamy pierogi przed podaniem .
Krok 4 - pierogi z mięsem od Hamrocyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 24.09.2013 21:02
dla mnie pierogi smaczne
Czarnula87 24.09.2013 20:31
śliczne pierożki
Papryczka 24.09.2013 20:15
ekstra pierogi
Cranberry 24.09.2013 20:12
smaczne pierożki
Marta11 24.09.2013 19:32
pyszne sa takie pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak