Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem mielonym, rucolą i orzechami
Zagniecione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
Farsz: Mięso mielone mieszamy z posiekanym drobno szczypiorkiem i papryczką chilli. Wbijamy jajko i wyrabiamy mięso rękę. Kiedy składniki dobrze się połączą mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy raz jeszcze, odstawiamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, na środek każdego nakładamy porcję farszu i lepimy pierogi.
Pierogi gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek przez 4-5 minut. Ugotowane pierogi odsączamy przekładamy do miski, posypujemy posiekanymi orzechami, umytą rucoli i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek (można użyć tej z pomidorów suszonych ), posypujemy świeżo zmielonymi pieprzem i delikatnie wszystko mieszamy.
Pierogi nakładamy wraz z rucoli, pomidorami i orzechami na talerze i serwujemy gorące, smacznego ; )