Pierogi z mięsem mielonym, rucolą i orzechami

Pierogi z mięsem mielonym, rucolą i orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • gorąca woda

    1 szklanka
  • sól do smaku

  • masło

    2 łyżki

Farsz

  • mięso mielone wieprzowe

    500 gram
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • papryczka chilli

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta

Do podania

  • pomidory suszone Smak

    8 szt
  • rukola

    1/2 opakowania
  • orzechy włoskie

    3 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto : masło rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, i wlewamy gorącą wodę z rozpuszczonym masłem. Mieszamy składniki za pomocą widelca. Kiedy składniki się połączą, przekładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy elastyczne, jednolite ciasto.

Zagniecione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.

Farsz: Mięso mielone mieszamy z posiekanym drobno szczypiorkiem i papryczką chilli. Wbijamy jajko i wyrabiamy mięso rękę. Kiedy składniki dobrze się połączą mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy raz jeszcze, odstawiamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, na środek każdego nakładamy porcję farszu i lepimy pierogi.

Pierogi gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek przez 4-5 minut. Ugotowane pierogi odsączamy przekładamy do miski, posypujemy posiekanymi orzechami, umytą rucoli i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek (można użyć tej z pomidorów suszonych ), posypujemy świeżo zmielonymi pieprzem i delikatnie wszystko mieszamy.

Pierogi nakładamy wraz z rucoli, pomidorami i orzechami na talerze i serwujemy gorące, smacznego ; )

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IgraszkiLosu

29.05.2016 09:16
Dziękuje Wam bardzo za miłe słowa, pierogi są pyszny, polecam :)

Grazyna0211

26.05.2016 17:09
smaczne pierogi

Iwusia

25.05.2016 23:57
pierogi uwielbiam a z takim nadzieniem muszą być wspaniałe

Anna169Hosz

25.05.2016 23:44
Pyszna propozycja.

halina17

25.05.2016 23:08
Dobre pierogi.

Stenka

25.05.2016 22:33
ciekawy farsz

krokus

25.05.2016 22:24
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat