Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
woda 1 szklanka
jajk 1 szt
sól szczypta
mieso rosołowe 0,5 kg
masł 30 g
cebula 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić do niej jajko i wlać łyżkę roztopionego masła. Następnie powoli wlać też szklankę ciepłej wody. Wyrobić ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Pozostawić je na pół godziny przykrywając ściereczką, a następnie, podzielić je na dwie, trzy porcje i wałkować na grubość 2 mm. Następnie przygotować farsz: ugotowane mięso zmielić w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać cebulę do mięsa, doprawić solą i pieprzem. Jeśli farsz jest za suchy można dodać do niego trochę wywaru z mięsa. Z ciasta należy wykroić foremką okrągłe placuszki, na środek nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi, wrzucić pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty i wyjąć łyżką cedzakową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

klaklak 09.03.2012 07:40
dobre
Natalia/tubisiek 03.08.2011 19:42
uwielbiam pierogi, mogłabym je jeść na okrągło :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak