Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto pierogowe

  • mąka pszenna

    350 g
  • woda gorąca

    125 ml
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1/2 łyżeczki

Farsz mięsny

  • mięso wieprzowe

    700 g
  • liście laurowe Prymat

    2 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • ziele angielskie całe

    5 szt
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • sól

    1 lyżeczka
  • kajzerka

    1 szt- czerstwa
  • cebula

    1 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

FARSZ:Mięso zalać zimną wodą w garnku, tak, aby je przykrywała. Dodać sól, pieprz, przekrojony czosnek, liście laurowe i ziele- gotować ok. 50 min- do miękkości.
Ostudzić- pokroić w mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę- podsmażyć.
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Wszystkie składniki farszu zmielić maszynką do mięsa- wymieszać doprawić pieprzem i solą.
Ciasto: do miski wsypać mąkę, olej, sól, wodę- wymieszać do połączenia składników. Dodać jajko i ponownie zamieszać. Wyjąć ciasto na stolnicę wysypaną mąką i dokładnie wyrobić. Zostawić na 30 min do odpoczęcia.

Wałkować ciasto na grubość ok. 2 mm- szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać po łyżeczce farszu- skleić dokładnie brzegi.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku z 1 łyżką oleju- 3 min- od momentu wypłynięcia.
Smacznego!
asiatok
Ja lubię pierogi nieokraszone, ale można podawać z podsmażoną cebulką czy skwarkami lub posypane zieloną pietruszką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Diana Rusiłowicz

08.01.2017 00:47
Smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat